Przejście na dietę lekkostrawną może okazać się prawdziwą rewolucją w naszym życiu i może znacząco poprawić nasze codzienne samopoczucie. Czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego jak obciążająca dla naszego organizmu jest niezdrowa dieta, która powoduje różnego rodzaju problemy trawienne. Dieta lekkostrawna jest zalecana tak naprawdę dla każdego, nie tylko dla osób, które borykają się z różnego rodzaju problemami. Co więcej, wcale nie jest taka trudna do wcielenia w życie, gdyż jej zasady są tak naprawdę proste. Mimo wszystko, wymaga jednak pewnej konsekwencji oraz zmiany niektórych nawyków żywieniowych, które mieliśmy dotychczas. Jak sprawić, aby zmodyfikować nasz sposób żywienia i aby to była dieta lekkostrawna? Co jeść, a czego unikać?
Odpowiedni sposób przygotowywania dań jest ważny
W diecie lekkostrawnej przede wszystkim musimy ograniczać wszystko, co będzie obciążało nasz układ trawienny. Będą to więc wszystkie produkty, które zawierają niezdrowe tłuszcze, ale też te, które wydają się być zdrowe i być może takie są, ale na przykład działają wzdymająco i są ciężkie do przetworzenia przez nasz układ trawienny.
W tym kontekście bardzo duże znaczenie ma sposób obróbki termicznej, czyli to, w jaki sposób na co dzień przygotowujemy nasze potrawy. Na pewno należy zrezygnować ze smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż jest to zdecydowanie niekorzystne. Tymczasem, zaleca się gotowanie. Zarówno gotowanie w wodzie jak i na parze. Odpowiednie będzie też pieczenie w folii lub w naczyniu żaroodpornym. Kluczowe jest, aby podczas przygotowywania potraw nie dodawać dużych ilości tłuszczu (smalcu, masła, margaryny ani olejów). Olejem spożywanym na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek, może być oliwa z oliwek. Tym samym w diecie lekkostrawnej należy zrezygnować z dań kuchni fast food. Jedząc na mieście, należy też zwracać uwagę na to, jaką kuchnię wybieramy pod kątem tego, czy faktycznie będzie serwować ona dania lekkostrawne.
Ograniczamy niezdrowe przekąski!
Dieta lekkostrawna – co jeść w momencie, kiedy wiemy już jak przygotowywać potrawy? Zdecydowanie możemy postawić na sezonowe owoce i warzywa. Oczywiście, musimy też zwracać szczególną uwagę na osobiste nietolerancje pokarmowe, które mogą u nas wystąpić. Mając problem z ustaleniem najlepszej dla siebie diety możemy umówić się na konsultację do dietetyka. Aby unikać produktów wzdymających, na pewno trzeba zrezygnować z bobu, fasoli czy też kapusty.
Aby poprawić swoje samopoczucie, najlepiej jest jeść posiłki regularnie w odstępach co około 3 godziny. Pozwoli nam to dobrze zarządzać gospodarką cukrową oraz zapobiegać spadkom energii, oraz napadom głodu. Równie ważne jest, aby nie nadużywać słodyczy czy słonych przekąsek. Mają one w swoim składzie bardzo dużą ilość cukru lub też tłuszczu. Na pewno należy ograniczyć także potrawy, które są przygotowywane z tłustą śmietaną oraz te, które mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu. Tymczasem, warto zaznaczyć, że istnieje także zdrowy tłuszcz, którego nie powinniśmy eliminować. Jest on zawarty w rybach morskich i są to na przykład kwasy tłuszczowe omega-3 czy omega 6. Doskonałym uzupełnieniem takiej diety jest kontrolowana dziennie płynów, przynajmniej 2-3 litry dziennie.