Jedną z ciekawszych propozycji zawartych w nowoczesnych programach dla restauracji jest menu online znane też jako samoobsługowy stolik. Na czym polega ta funkcjonalność i co sprawia, że z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością?

Menu online – nie tylko dla introwertyków

Na liście osób, które niechętnie odwiedzają restauracje znajdują się nie tylko te, które muszą nieustannie oszczędzać, a tym samym – powinny liczyć się z każdą wydaną złotówką. Nie brakuje na niej także tych potencjalnych klientów, którzy unikają interakcji z kelnerem. Niechęć do niej ma wiele przyczyn. Niekiedy jest podyktowana strachem, brakiem pewności siebie i negatywnymi wcześniejszymi doświadczeniami. Bywa jednak i tak, że potęguje ją bariera językowa oraz niepełnosprawność. Wiele osób deklaruje, że odwiedzałoby lokale gastronomiczne częściej, gdyby można w nich było ograniczyć kontakt z kelnerem do minimum. Właśnie z myślą o nich powstał samoobsługowy stolik.

Menu w wersji online np. od Restaumatic sprawia, że klienci czują się lepiej w lokalu. Z całą pewnością jednak nie jest to wcale jego jedyna zaleta. Jego plusem jest także to, że ułatwia ono płacenie i przyspiesza proces przekazywania gotówki, nie trzeba więc obawiać się, że ktoś zechce opuścić stolik bez uregulowania należności. Samoobsługowy stolik pozwala też na wprowadzanie szybkich modyfikacji w menu, a nawet – zmian cen tak, aby były one bardziej atrakcyjne dla stałych klientów.

Jak działa samoobsługowy stolik?

Menu online znane też jako QR Waiter to rozwiązanie, które zachwyca nie tylko przydatnością, ale i tym, że jego działanie jest intuicyjne. Dzięki jego obecności klient może usiąść przy stoliku, zeskanować kod QR umieszczony w jego widocznym miejscu i natychmiast otrzymać dostęp do aktualnego menu. Z poziomu telefonu jest zresztą w stanie nie tylko wybrać interesujące go potrawy, ale również dokonać płatności online, a nawet – zadecydować o tym, jak duża będzie kwota napiwku. Informacja o zamówieniu natychmiast jest przekazywana do restauracyjnej kuchni, a prawdziwy kelner zawsze jest dostępny na wezwanie gotów odpowiedzieć na ewentualne dodatkowe pytania.